Årsberetning for skoleåret 2016/2017
I skoleåret 2016/2017 har Gjessø Skole haft 156 elever i 0.-6. klasse. Heraf har 128 været tilmeldt SFO eller klub. Børnehaven har 34 børn pr. 1/6.
Fællesbestyrelsen har holdt 7 ordinære bestyrelsesmøder i løbet af skoleåret. Første del af mødet er altid fælles for hele bestyrelsen, mens vi i den sidste del splitter op i hhv. børnehave- og skoledel. Udover bestyrelsesmøderne har vi været repræsenteret ved dialogmøder med Børne- og Ungeudvalget og de øvrige skoler i kommunen, og et udvalg fra bestyrelsen deltog i november måned i en temaaften med overskriften "Hvad skal vi med skolen?"
Få uger efter sidste års beretning blev Silkeborg Kommunes nye skolestruktur endeligt vedtaget. Vores forpligtende samarbejde med Vestre og Virklund Skoler træder i kraft fra kommende skoleår. Derfor sender Gjessø til august for første gang elever videre til Vestre Skoles overbygning, med mindre man som forældre aktivt har foretaget et andet valg. Allerede i dette skoleår har forberedelserne til det kommende samarbejde været i gang både blandt elever og lærere.
I begyndelsen af skoleåret udtalte vi os ifht. budget 2017, hvor vi pointerede det utilfredsstillende i, at Børne- og Ungeområdet fortsat skal bidrage med en besparelse på ca. 1 % årligt (ligesom alle øvrige områder) på trods af, at vi står overfor at skulle have en ny skolestruktur op at køre.
I september måned indstillede vi Gjessøs Børn til deltagelse i DM i skoleudvikling med vores projekt "Børneklassen". Det gav en del opmærksomhed på Facebook og mange likes med på vejen - faktisk så mange, at vi i de sidste dage op til afgørelsen stod til at vinde publikumsprisen. Desværre blev vi overhalet på målstregen af et stort skolefællesskab i Odense. Tak for jeres opbakning i den forbindelse.
Den 5. oktober markerede vi traditionen tro "De voksnes dag". Dagen hvor hele personalet får en velfortjent TAK for deres indsats fra børn og forældre. Flere af eleverne havde til klub-aftenen dagen før malet bannere, som de vinkede de voksne ind med ved dagens begyndelse. Så var der fælles morgensang i børnehaven og morgenbrød til personalet. På gangen fra børnehaven og hele vejen ned forbi lærerværelset til SFO'en hang "den røde tråd" med søde, sjove og velfortjente hilsner til de voksne.
Vi har i løbet af skoleåret diskuteret og udarbejdet følgende nye principper: - Princip for badning i forbindelse med idræt - Principper for den varierede skoledag - Revidering af princippet om Bring Your Own Device og brugen af skolens Cromebooks Alle principperne findes på Skoleporten under information fra Fællesbestyrelsen.
Før jul blev det besluttet at opsige aftalen vedr. madordning i børnehaven. Der blev regnet og undersøgt hos kommunen, men grundet det lave børnetal var det desværre ikke længere økonomisk forsvarligt at fortsætte ordningen. Børnehavebørnene har derfor madpakker med hjemmefra som tidligere, hvilket til gengæld giver øget fleksibilitet til spontane ture ud af huset.
På børnehavefronten har der været talt en del om, hvordan vi kan gøre overgangen fra dagpleje til børnehave endnu bedre for både børn og forældre. Dagplejen er fortsat på besøg i børnehaven hver onsdag. Her i foråret er Gjessøs dagplejere desuden begyndt at holde fast "heldagslegestue" i klublokalerne en gang om måneden. Forældre i dagplejen, der ikke allerede har deres gang hos Gjessøs Børn, får derved lettere ved at "opdage" hvad Gjessøs Børn står for, og tanken om den røde tråd fra 0-13 styrkes.
Vi har løbende haft punktet "elevdemokrati" på dagsordenen. Øget elevdemokrati har været et fælleskommunalt indsatsområde de seneste to år. Vi er af den opfattelse, at der hos Gjessøs Børn gøres rigtig meget ud af at inddrage eleverne i forskellige demokratiske processer samt arbejdes målrettet med elevernes mulighed for indflydelse og medbestemmelse. Det være sig i forbindelse med morgensamlinger, hvor elever er med i morgensangsudvalg, elevråd, tilrettelæggelse af anderledes dage og emneuger og i den almindelige undervisning. Alligevel giver vores elever i de årlige trivselsmålinger udtryk for, at de "ikke bestemmer ret meget". Når man efterfølgende spørger ind til, om de kunne ønske at bestemme noget mere, er svaret imidlertid "nej". Konklusionen må være, at målinger af den slags kan være et udmærket redskab til at fastholde fokus på vigtige områder, men at resultaterne skal læses ind i en sammenhæng og derfor ikke altid er retvisende isoleret set.
En af årets drøftelser i bestyrelsen har handlet om vigtigheden af at sætte stilhed på skemaet. Som forældre er vi enige om, at vores børn er mere "på" end tidligere. Vi har derfor diskuteret, hvordan vi bedst kan skabe nogle rammer, der tilgodeser roen og fordybelsen i løbet af en skoledag. Samtidig er vi opmærksomme på, at det at "koble af" for nogle elever kan være forbundet med fx fysisk aktivitet. Der laves en række tiltag i de forskellige klasser afhængig af elevgruppens alder, sammensætning, de tilknyttede voksne mm. Læsebånd, massage, mindfullness, bevægelse/ brainbreaks mv. er altsammen eksempler på aktiviteter, der gerne skulle medvirke hertil.
I skrivende stund er den nye multibane ved hallen taget i brug til stor glæde for alle.
Jeg vil gerne benytte lejligheden til at sende en stor tak til alle omkring Gjessøs Børn. Vores børnehave, skole, SFO og klub er for mange familier omdrejningspunktet, hvor mange timer lægges hver dag. Tak til jer forældre for deltagelse i morgensamlinger, for hjælp med kørsel/ bagning/skolefest og for opbakning til forældremøder og arrangementer. Det har stor betydning både for jeres børn og hele vores institution. Tak til lokale kræfter og ildsjæle, der brænder for lige netop vores område. Tak for jeres gåpåmod, jeres evne til at sætte ting i gang og gøre noget for, at vi kan tiltrække familier - det har vi nemlig brug for :-) Sidst men ikke mindst skal lyde en kæmpestor tak til hele Gjessøs Børns personale, som gør en fantastisk indsats for vores børn hver eneste dag.
I foråret 2018 er der valg til skolebestyrelsen. Flere fra den nuværende bestyrelse træder ud, da vores børn er blevet for gamle, og der bliver derfor brug for nye kræfter, der vil tage fat og arbejde aktivt for, at Gjessø også i fremtiden er et godt sted at være barn og forældre i børnehave, skole og SFO/klub. Overvej derfor allerede nu, om ikke det er en opgave, der lige er noget for dig :-)
Hanne Vium (mor til Freya i 4. klasse og medlem af bestyrelsen gennem mange år) overtager formandsposten til august, da undertegnede holder rejseorlov.
På vegne af Fællesbestyrelsen Heidi Flou Mikkelsen